Ossuarium van Haute-Chevauchée
Ossuarium van Haute-Chevauchée

Ossuarium van Haute-Chevauchée

Het ossuariummonument, ingehuldigd in 1922, is gewijd aan de doden van de Argonne, “zodat de herinnering nooit sterft”. Het bevat de stoffelijke overschotten van zo’n 10.000 onbekende soldaten van alle nationaliteiten die als helden zijn gevallen voor hun land. Het is een sculptuur van Edmond-Henri Becker die een Franse soldaat voorstelt die een Adrian-helm draagt, wiens buste uit een massieve obelisk te voorschijn komt, zijn handen rustend op een zwaard.

Het is mogelijk om de crypte te bezoeken, waarvan de muren zijn bedekt met honderden ex voto’s. Buiten vind je de namen van de Franse, Italiaanse, Tsjechoslowaakse en Amerikaanse regimenten die in het gebied hebben gevochten. Aan de achterkant van het ossuariummonument zie je een gigantische trechter die in 1916 werd veroorzaakt door de explosie van de grootste Duitse mijn, geschat op 52 ton. Op de rand van de gapende krater werd in 1971 een Frans-Duits verzoeningskruis opgericht.