l’Abri du Kronprinz
l’Abri du Kronprinz

l’Abri du Kronprinz

Te bereiken vanaf Varennes-en-Argonne de D38 richting Viennes-le-Château. Rechts van de weg. Ongeveer 4 km. Het wordt met een bord aangegeven.

Toen we het dichte bos van de Haute Chévauchée binnenreden, zagen we sporen van een grootschalig netwerk van loopgraven, verbonden met enkele officiersbunkers.

De bunker van de Kroonprins. Er zijn er vele. Bunkers die beschikbaar werden gehouden voor een bezoek aan het front door de Kroonprins Wilhelm van het Duitse Rijk. We weten niet of de bunker in het bos van Argonne ooit door de Kronprinz is bezocht, of dat hij daar heeft geslapen. Meerdere bunkers omringen de bunker voor de Kronprinz.

De bunker/schuilplaats kan ook gebouwd zijn voor kroonprins Ruprecht van Beieren, aanvoerder van de Generale Staf van het Duitse leger verantwoordelijk voor de Argonne sector (1914/1915).

Het is een uitgebreide nederzetting van verschillende bunkers in Oosterse stijl gebouwd van beton. Zij werden bedekt met een dak van 6 meter dik beton. Daarmee was de bunker veilig voor groot kaliber bommen. Een paar jaar na de oorlog, is het merendeel van de dakbedekking verwijderd.

Het meest opvallend was ongetwijfeld het comfortabele interieur.

Ze werden verlicht door elektriciteit (generatoren) en verwarmd door traditionele Beierse grote kachels. De kamers waren afgewerkt met panelen in notenhout en het meubilair was afkomstig uit de rijke huizen in het gebied. Toen Amerikaanse soldaten van de 77ste D.U.S. het gebied heroverden, waren ze verbaasd over de buit die ze ontdekten: spiegelkasten, bars vol van fijne wijnen, schnaps, Havana sigaren, baden met warm en koud water.

Er is ook de getuigenis van de voormalige burgemeester van Lachalade Mr. Hurlain, die onmiddellijk na de oorlog in een van deze schuilplaatsen werd verrast om een ​​zeer ongebruikelijke object te ontdekken: een piano.