Ontdek het vergeten verleden van de Eerste Wereldoorlog
Fort de Génicourt

Fort de Génicourt

 

Het fort ligt ten zuiden van Verdun, daardoor vinden sommige dat het geen onderdeel van de ring rondom Verdun is maar meer een onderdeel is van de forten die langs de Maas gebouwd zijn, zoals ook bijvoorbeeld Fort de Troyon. Zoals alle forten is ook deze gebouwd op een heuvel.
Het fort is sinds de bouw in 1878 bijna niet meer gemoderniseerd, de grootste veranderingen zijn de bouw van de zo genoemde Pamart kazematten met bijbehorende Travaux-17 gangen, waarbij de langste gang naar een Pamard meer als 1400 meter lang is!
Wanneer je eindelijk boven bent valt het al snel op dat je niet een maar twee valbruggen ziet. De eerste leid naar een kleinere artillerie fortificatie recht tegenover de daadwerkelijke ingang.
In deze fortificatie (Ravelin de Gorge) kon men redelijk beschut de artillerie plaatsen die het flanken van het fort moest tegengaan. Als je ziet hoe hoog de gaten zitten dan lijkt het erop dat men houwitsers met grote elevatie heeft gebruikt. In deze fortificatie bevindt zich tevens de koepel t.b.v. optische communicatie met de omliggende forten.

De forten zijn helaas niet meer te bezoeken en dichtgemetseld. Dit omdat er veel ongelukken zijn gebeurd soms met dodelijke afloop. Veel van de forten zijn vervallen en in zeer slechte toestand. Veel vestingwerken rond Verdun behoren toe aan het leger. Het bezoek is verboden en de overtreding kost 128 € per bezoeker.