Ontdek het vergeten verleden van de Eerste Wereldoorlog
Fort de Jouy

Fort de Jouy

Het Fort de Jouy, gelegen tussen de krachtige vestingen Toul en Verdun, werd gebouwd van 1883 tot 1885. Het is een fort van het Séré de Rivières type, volledig gebouwd in gehouwen natuursteen en niet gemoderniseerd.

Het fort, gebouwd in een vijfhoekige vorm, beschikt over 4 binnenplaatsen en is volledig omringd met een verdedigende gracht bewaakt door 4 caponnières waarvan één dubbele. De ingang, de ophaalbrug en de gepantserde deur zijn nog aanwezig.

We komen aan bij het fort en horen een enorm lawaai. Wat blijkt het is een waterpomp zonder uitlaat die een kelder staat leeg te pompen. Vrijwilligers zijn het fort aan het restaureren en niet zonder resultaat. Het ziet er schitterend uit zelfs alle houten raam sponningen zijn hersteld. Er zit zeker al voor jaren werk in en ze moeten nog heel veel doen.

Onze gids “Papillon“.

Er komt een springerig mannetje op ons af en beduid ons mee te komen. Wat blijkt je moet een afspraak maken om een rondleiding te krijgen. Maar Rob krijgt het bij hem voor elkaar dat we nu die rondleiding krijgen. Gids Papillon zoals we hem nu noemen neemt ons in snel tempo mee door het fort. We zien alles in vogelvlucht dus de camera’s maken overuren.

Papillon verteld zeer gepassioneerd en Rob en Henk vertalen want Papillon praat zo snel dat ik er geen touw aan kan vast knopen. De man hobbelt van het ene kant van het fort naar de andere kant en weet ons zo’n twee uur te vermaken. Je moet wel conditie hebben om hem bij te houden.

Wat een beleving en wat een schitterend fort. “Papillon” Wat een aardige en lieve man.