Ontdek het vergeten verleden van de Eerste Wereldoorlog
Ouvrage de la Falouse

Ouvrage de la Falouse

Ouvrage de la Falouse is een museum en te bezoeken!


Het ouvrage de la Falouse werd als laatste verdedigingswerk in de fortengordel rond Verdun in 1903 gebouwd en is als dusdanig één van de modernste bouwwerken. Het beschikt onder ander over airconditioning in de zomer en een verwarming (hete lucht) in de winter.

Het schootsveld van het (nog steeds aanwezige) 75mm kanon bestreek enerzijds de Maas en anderzijds het Fort Dugny.

Het bouwwerk is tijdens de Eerste Wereldoorlog intact gebleven. Tot 1979 werd het nog door het Franse leger gebruikt en dan openbaar verkocht. Eerst kwam het in handen van enkele particulieren die het voor het grote publiek toegankelijk wilden stellen. Dit ging mede door onderlinge geschillen niet door.

Het werd dan door één van de eigenaars als schaaps- en geitenstal gebruikt.

Het kwam opnieuw te koop te staan en in de staat waarin het zich bevond gekocht door een 5-tal mensen uit de streek. Eén van hen is Frédéric Radet die bij veel mensen bekend zal zijn door zijn boek “La face cachée”. Hun bedoeling is het ouvrage zoveel mogelijk  in de originele staat terug te brengen, uit te rusten met het nodige meubilair en mannequins (uit hars) en voor het publiek open te stellen.

Het ouvrage beschikt nog steeds over de machinegeweerkoepel, observatiekoepel en de beweegbare koepel voor de “soisante-quinze”. Ook de originele loop van het kanon bevindt zich nog ter plaatse.