Ontdek het vergeten verleden van de Eerste Wereldoorlog
Ouvrage de la Laufée.

Ouvrage de la Laufée.


 
Ouvrage de la Laufée is gelegen tussen Fort de Vaux en Fort de Tavannes. Het werd in 1887-1888 gebouwd als een typische ‘Ouvrage d’infanterie’, vergelijkbaar met Ouvrage d’Eix. Het werd in 1904 gemoderniseerd, wat betekende dat de bestaande bouwwerken afgebroken werden, en een betonnen kazerne werd gebouwd. De kazerne bestond uit twee grote ruimtes voor de manschappen en een officiersonderkomen. Ook werd een Tourelle de 75 R Mle 1905 gebouwd met een uitkijkkoepel.
 
 
Gedurende de Eerste Wereldoorlog
De Ouvrage werd vanaf het begin van de slag bij Verdun regelmatig beschoten. Begin juni viel de pantsertoren actief aan tegen de Duitsers, die bezig waren met de aanval op Fort de Vaux. Door het zware artillerievuur dat dat trok, kon men de pantsertoren verder niet gebruiken. De Ouvrage gold echter wel als één van de beste uitkijkposten over het slagveld.
Op 11 juli 1916 vielen de Duitsers, na een lange en krachtige beschieting, de Ouvrage aan. Ze kwamen niet verder dan de wat verder voor de Ouvrage gelegen Abri de Combat VLL en de Batterie de Damloup. Het front bleef daar, op zo’n 300 meter van de Ouvrage, tot oktober 1916 liggen.
Toen de Fransen begonnen met hun grote tegenaanval op 24 oktober 1916, werden ze weer ondersteund door het vuur uit de pantsertoren van La Laufée. Ook bij een tweede grote aanval in december vuurde de toren. De Duitse artillerie deed keer op keer verwoede pogingen om de pantsertoren uit te schakelen, maar dit lukte niet.
Men begon met het bouwen van een ondergronds tunnelsysteem halverwege 1916, toen het front dicht in de buurt van de Ouvrage lag. Vanuit de kazerne werden een aantal omvangrijke tunnels gebouwd. Eén tunnel had twee externe uitgangen in de buurt van de Tunnel de Tavannes. In 1917 werd aan de voorzijde van de kazerne een kleine kazemat voor machinegeweren gebouwd. Ook werd een grote draadversperring aangelegd. Het front verliep tot het einde van de oorlog in 1918 op slechts 700 meter van de Ouvrage aan de kant van de Woëvre.

Tijdens het Interbellum
De Ouvrage, en dan met name de pantsertoren, werd regelmatig onderhouden. In de jaren ’30 begon men, ook om de Ouvrage op te nemen in een verdedigingslinie van de Maginotlinie, een groot deel van de ondergrondse tunnels te versterken met beton.

 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog
In juni 1940 werd de Ouvrage zonder gevecht ingenomen door de Duitsers. De Wehrmacht haalde alle pantserdelen uit de Ouvrage in 1944. Men liet de pantsertoren en zijn uitkijkkoepel exploderen, waarna men op zorgvuldige wijze (dit in tegenstelling tot sommige andere forten) alle pantserdelen weghaalde.
 
Vandaag
De Ouvrage verkeert in een redelijk goede staat, maar is erg overwoekerd.
Wat een ervaring om de Ouvrage de la Laufée zo van binnen te bekijken! We zijn onder de indruk, het lijkt wel een spannend jongensboek. Op de terugweg naar de auto zijn we stil ieder met zijn eigen gedachte.

 
De forten zijn helaas niet meer te bezoeken en dichtgemetseld. Dit omdat er veel ongelukken zijn gebeurd soms met dodelijke afloop. Veel van de forten zijn vervallen en in zeer slechte toestand. Veel vestingwerken rond Verdun behoren toe aan het leger. Het bezoek is verboden en de overtreding kost 128 € per bezoeker.