Butte du Froidmont
Butte du Froidmont

Butte du Froidmont

Het bos van butte du Froidmont verbergt een schatkamer aan mooie Duitse bunkers. Butte du Froidmont is de oude Duitse militaire zone waar na de annexatie van 1870 ( Frans Pruisische oorlog ) 115 versterkte werken werden gebouwd om de nieuwe Frans-Duitse grens te beschermen. De oudste werken zijn metselwerk in steen en de meest recente (begin van de oorlog 1914, tot 1917) zijn gemaakt van gewapend beton. Het is een genot om hier rond te lopen. Het komt zo uit een spannend jongensboek. Grauer bär (grizzlybeer) is de naam die aan dit Duitse werk is gegeven. Het is zeker een van de meest opmerkelijke die men vandaag de dag kan zien, vanwege zijn grootte en de rijkdom van zijn decoratie. Vermoedelijk huisvestte het een commandostructuur of diende het simpelweg als onderkomen voor officieren.

Een raadselachtige tekst is in beton gegoten. Alleen een expert zou het kunnen vertalen omdat het in een ongebruikelijk Duits dialect is geschreven.


Vertaling vanuit het Duits dialect, ′′ Ik sta al duizend jaar . Ik ben gebouwd met hoogwaardig cement en ijzer van Duitse kwaliteit. Laat de Fransen maar met granaten schieten. Dat kan me niet van streek maken, de granaten laten me onverschillig. Ik kijk tot het moment dat het cement en het ijzer tot stof worden teruggebracht. Dat kan ik me veroorloven, ik sta al duizend jaar “.

Andere interessante details zijn te vinden op dezelfde gevel: een ijzeren kruis, de naam die aan de constructie is gegeven, het bouwjaar en de handtekening van de eenheid die het heeft gebouwd.

Binnen is er een ruime hal, ondersteund door stevige pilaren. Het gebouw is ontworpen om de bombardementen te weerstaan. Het gebouw is nu nog steeds in goede conditie!

Hospitaal bunker