Roland Garros
Roland Garros

Roland Garros

door Rene Brouwer

Roland Garros, voluit Eugène Adrien Roland Georges Garros, was een Franse pionier in de luchtvaart en een gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd geboren op 6 oktober 1888 in Saint-Denis, Réunion, en kwam tragisch om het leven in een luchtgevecht op 5 oktober 1918 in Saint-Morel.

Garros behaalde zijn vliegbrevet op de luchthaven van Cholet in Maine-et-Loire. Op 23 september 1913 verwierf hij wereldwijde bekendheid door de eerste non-stop vlucht over de Middellandse Zee, van Fréjus-Saint Raphaël in het zuiden van Frankrijk naar Bizerte in Tunesië.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde Roland Garros zich als vrijwilliger en werd hij al snel militair piloot. In april 1915 slaagde hij erin om binnen twee weken drie Duitse vliegtuigen neer te schieten bij Veurne, Kortemark en Wervik. Op 18 april 1915 viel hij een trein aan bij het station van Lendelede, waar hij twee kleine granaten gooide en onder vuur werd genomen. Hierdoor was hij genoodzaakt een noodlanding te maken in Hoog Wallegem, nu een deel van Harelbeke. Daar werd hij door Duitse troepen gevangengenomen, die ook zijn vliegtuig in beslag namen, dat hij had willen vernietigen na de landing. Garros verbleef als krijgsgevangene op verschillende locaties in Duitsland en ondernam meerdere ontsnappingspogingen. Begin 1918 wist hij te ontsnappen uit een kamp in Magdeburg en keerde via Nederland terug naar Frankrijk. Na een herstelperiode hervatte hij zijn werk als jachtpiloot. Op 2 oktober 1918 schoot hij zijn vierde vliegtuig neer. Drie dagen later, op 5 oktober 1918, werd hij neergeschoten en om het leven gebracht bij Saint-Morel, een maand voor het einde van de oorlog en een dag voor zijn 30e verjaardag. Zijn tegenstander was vermoedelijk de Duitse aas Hermann Habich van Jasta 49, die vloog met een Fokker D.VII. Garros werd begraven in het nabijgelegen Vouziers.

In 1928 werd het tennisstadion Roland Garros in Parijs naar hem vernoemd, en het Franse tennistoernooi draagt dezelfde naam, verwijzend naar het stadion waar het wordt gehouden.

GPS Crashsite: 49.349889, 4.681417/ GPS Graf: 49.400222, 4.698417

Tekst en foto’s Rene Brouwer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *