“Duitse begraafplaats Liny-devant-Dun”
 “Duitse begraafplaats Liny-devant-Dun”

 “Duitse begraafplaats Liny-devant-Dun”

Liny-devant-Dun

Op drie kilometer ten zuiden van Dun-sur-Meuse en op 15 minuten rijden van Romagne ligt de schitterende Duitse militaire begraafplaats Liny-devant-Dun.
De begraafplaats werd eind februari 1916, aan het begin van de Slag om Verdun, aangelegd om de gewonden van de slag om Verdun die stierven aan hun verwondingen in het Duits militair hospitaal in Liny-devant-Dun te begraven. De meeste behoorden tot de XVI Rijnlands Legerkorps. Tot eind september/begin oktober 1918 werden hier overledenen begraven. Er rusten in totaal 449 Duitse soldaten.

Na lange onderhandelingen tussen de Franse militaire autoriteiten en het bouwmanagement van de Volksbund in München werd in 1932 het huidige ontwerp van de begraafplaats goedgekeurd. De architecten moesten bij het ontwerpen van de begraafplaats rekening houden met bepaalde harde eisen van de Franse overheid. Zo mochten de breedte en hoogte van de gebouwen de gespecificeerde afmetingen niet overschrijden en ook mochten er geen Duitse militaire symbolen worden weergegeven. Het uiterlijk van de begraafplaats was oorspronkelijk bedoeld als standaard voor alle Duitse begraafplaatsen in Frankrijk. Maar door de economische omstandigheden in de jaren dertig kon dit project echter niet gerealiseerd worden.

Tegenover de herdenkingsruimte hangt een vrouwenhoofd aan de muur, “Kopf der Trauernden” van beeldhouwer Prof. Geiger uit München.

In Liny-devant-Dun begonnen de uitbreidingswerken eind 1932 met het leggen van de eerste steen voor het entreegebouw. Het gebouw en het entreegebied zijn gemaakt van rode zandsteen uit de Vogezen, de karakteristieke steen van het Vogezenmassief. Links na de ingang bevindt zich een kleine herdenkingsruimte, die alleen verlicht wordt door een smalle spleet in de buitenmuur. Op de achterwand van natuurleisteen is een adelaar afgebeeld die boven een verlaten slagveld met kruizen zweeft, waarrond de namen zijn gegraveerd van degenen die op de begraafplaats rusten. Een werkstuk van beeldhouwer Anton Riepl uit München. De herdenkingsruimte wordt afgesloten door een ijzeren sierhekwerk deur.

Op de begraafplaats valt het kruis van Friedrich Spinner op. Op zijn kruis staat Luftschiffer oftewel ballonvaarder. Friedrich (1882-1917) uit het zuid Duitse Baden, was waarnemer op waarnemingsballon Ballon-Zug 11, welke behoorde tot Feldluftschiffer-Abteilung 4, een eenheid onder commandant Kapitein Kurt Stottmeister. Deze eenheid werd ingezet in het (Verdun) gebied van het 5e Duitse leger.

Tekst; Rene Brouwer