“Moord op Oostenrijkse Aartshertog Franz Ferdinand: De Eerste Wereldoorlog breekt uit”
“Moord op Oostenrijkse Aartshertog Franz Ferdinand: De Eerste Wereldoorlog breekt uit”

“Moord op Oostenrijkse Aartshertog Franz Ferdinand: De Eerste Wereldoorlog breekt uit”

In Sarajevo vermoorden Servische nationalisten de Oostenrijkse troonopvolger Aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. Tijdens een bezoek aan de stad lost de Bosnisch-Servische Gavrilo Princip twee dodelijke schoten op het echtpaar.

Als reactie stelt Oostenrijk-Hongarije Servië een ultimatum. Als Servië niet aan de hierin gestelde eisen voldoet, zal het Oostenrijks-Hongaarse leger Servië binnenvallen. De Serven accepteren de eisen, op één na. Ze willen het geëiste onderzoek naar de moord zelf doen, zonder dat Oostenrijks-Hongaarse vertegenwoordigers zich ermee bemoeien. Oostenrijk-Hongarije gaat daar niet mee akkoord en verklaart op 28 juli 1914 de oorlog aan Servië.Dat de crisis tot een wereldoorlog leidt, ligt onder andere aan de bondgenootschappen tussen de verschillende Europese landen. Doordat de staten onderling afspraken hebben gemaakt over militaire hulp in het geval van oorlog, ontstaan twee kampen: de Centralen (Oostenrijk-Hongarije en Duitsland) tegenover de Geallieerden (Frankrijk, Rusland en Engeland).Deze twee kampen verwachten een korte oorlog. Dit blijkt een vergissing. De Eerste Wereldoorlog zal vier jaar duren. Miljoenen soldaten uit de hele wereld komen om het leven. Lees hier het verhaal!

Ik ben 7 januari 2023 in Wenen in het Heeresgeschichtliches Museum (oorlog museum) geweest. Ik heb daar de auto waarin Franz Ferdinand en zijn vrouw zijn vermoord gezien. Ook zijn uniform waar de kogelgaten inzitten is daar te zien.

Het museum van de Militaire Geschiedenis; één van de meest belangrijke geschiedenismusea in de wereld, bevindt zich in het midden van het Arsenaal.

In vijf hoofdsecties van het museum maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van het Habsburgse rijk vanaf het einde van de 16de eeuw tot aan 1918 en het lot van Oostenrijk na de ontbinding van de monarchie tot aan het jaar 1945.

Graf van Frans Ferdinand en Sophie, in Artstetten (Oostenrijk)