De Duitse Kroonprins in Stenay
De Duitse Kroonprins in Stenay

De Duitse Kroonprins in Stenay


De Duitse keizerlijke Kroonprins woonde van september 1914 tot februari 1918 in Stenay. Als woonhuis koos hij het Château des Tilleuls, aan de noordkant van het provinciestadje. Het Château des Tilleuls, gebouwd in 1876, was ooit eigendom van de familie Du Verdier. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 vluchtte de familie en bood het Château onderdak aan de staf van het Franse Vierde Leger onder bevel van generaal de Langle de Cary tijdens de Slag om de Grenzen.
De slag werd verloren en de Langle verplaatste zijn hoofdkwartier naar Le Chesne, in de Ardennen. Begin september 1914 vestigde het Duitse Vijfde Leger zijn opperbevel in Stenay en koos de Kroonprins het Château des Tilleuls als zijn residentie. Het werd door de Duitsers Unter den Linden genoemd, naar de gelijknamige laan in de Duitse hoofdstad Berlijn.

De Kroonprins ontving met regelmaat Duitse hoogwaardigheidsbekleders op “zijn” Château, waaronder zijn vader Keizer Wilhelm II (foto hierboven), generaals en andere hoge officieren. Hij deelde er decoraties uit en organiseerde banketten.

In Stenay had de Kroonprins de reputatie van charmeur en vrouwenjager. Terwijl zijn soldaten sneuvelden in de loopgraven beleefde de Kroonprins allerlei wilde avontuurtjes in Stenay. Hij verschalkte de ene na de andere Française. Dit ongepaste gedrag was een doorn in het oog onder zijn officieren.

Na de Eerste Wereld Oorlog werd het Château teruggeven aan de familie Du Verdier. Suzanne d’Amazit, de dochter van Du Verdier, verkocht het in 1924 aan de Parijse deurwaarder Maurice Rémy, die het af en toe bewoonde.

In 1940, tijdens de Slag om Frankrijk, werd het Château zwaar beschadigd toen de Fransen het ernaast gelegen kruispunt wilden opblazen. Na de oorlog, in 1947, kocht een koopman uit Stenay het Château. Hij liet het, met uitzondering van de fundering en het terras, volledig afbreken en herbouwde er het meer bescheiden Villa des Tilleuls.

Tekst; René Brouwer.

Achterzijde Villa des Tilleuls met zijn originele terras.

Villa des Tilleuls aan de Rue Basse des Remparts in Stenay is niet te bezichtigen, respecteer de privacy van de huidige bewoner.