Romagne ’14 – ’18  Een permanente expositie.
Romagne ’14 – ’18 Een permanente expositie.

Romagne ’14 – ’18 Een permanente expositie.

Het lijkt of de bossen rondom Romagne-sous-Montfaucon niks van de oorlog willen weten. Elke dag spuugt de aarde spullen uit de Eerste Wereldoorlog uit: bommen, geweren, helmen. Ook de getuigen van het dagelijkse, persoonlijke leven komen naar boven: kammetjes, munten, bestek, zakhorloges. Al sinds 1976 zoekt en vindt Jean-Paul de Vries deze zaken.

In zijn informele museum Romagne ’14-’18 stelt hij natuurlijk de geweren, de bajonetten en de kogels tentoon, maar Jean-Paul de Vries houdt van de vondsten die getuigen van het alledaagse leven. Hij wil juist dat alledaagse, gewone leven van de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog laten zien. Zo hoopt Jean-Paul je te laten beseffen hoe gruwelijk oorlog is. Oorlog die werd en wordt uitgevochten door gewone jongens en meiden.

Alle objecten in de permanente expositie zijn door Jean-Paul de Vries zelf gevonden in een straal van 5 à 6 kilometer rondom zijn informele museum in Romagne-sous-Montfaucon. Elk object is door de vingers van Jean-Paul gegaan en heeft zijn eigen verhaal. Een verhaal dat hij indringend weet over te brengen.

TARIEF MUSEUM

Volwassene: € 8,-
Kind (<12 jaar): gratis
Groepen (12 of meer personen): € 5,-
Jaarabonnement met onbeperkt toegang: € 15,-

OPENINGSUREN

maandag GESLOTEN
dinsdag GESLOTEN
woensdag GESLOTEN
donderdag GESLOTEN
vrijdag 12.30u-18.00u
zaterdag 12.30u-18.00u
zondag 12.30u-18.00u

Reserveer entree tot het museum

ROUTEBESCHRIJVING

Het museum ligt aan de 2 Rue de l’Andon in Romagne-sous-Montfaucon (achter de kerk). Het dorpje ligt op ongeveer 40 km van Verdun.

Het museum is het huis aan de linkerzijde voor de brug, als u van de kerk naar de Amerikaanse begraafplaats rijdt.

  • Wandelingen

Jean-Paul de Vries organiseert op afspraak in de ochtenden privé wandelingen voor groepen.
In de directe omgeving van Romagne-sous-Montfaucon zijn de sporen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Aan de hand hiervan vertelt Jean-Paul op zijn unieke wijze over de geschiedenis, de voormalige slagvelden, de invloed van de loopgravenoorlog en de bezetting. Je leert kijken met andere ogen en wie weet, vind je zelf een object uit WOI.
Je wandelt twee tot drie uur in rustig tempo. Hierna kun je het museum bezoeken en genieten van een drankje in het etablissement of de tuin.

Tarief: € 150,- per groep (max. 6 pers., € 20,-, elke extra persoon)
Boek je wandeling

  • WAARSCHUWING

Archeologische opgravingen zijn verboden zonder officiële toestemming van de eigenaar en de Regionale Directie van Culturele Zaken (art. 1, 2 en 19 van de wet van 27 september 1941).

Het gebruik van metaaldetectoren is verboden zonder officiële toestemming van de Regionale Prefectuur (Wet 89-900 van 18 december 1989). Nog jaarlijks sterven er mensen die in hun enthousiasme oude oorlogsspullen oprapen die nog kunnen ontploffen. Blijf daarom tijdens een wandeling altijd op de paden en raap nooit iets op.