Reisverslag 2016
Reisverslag 2016

Reisverslag 2016

Reisverslag Verdun  10-06-2016/ 12-06-2016

Dag 1

Het is zo ver, we gaan weer naar Romagne sous Montfaucon! We hebben er allemaal maanden naar uitgekeken. Herman en Henk zijn donderdag avond al vroeg bij mij , zijn we te vroeg vraagt Herman? Ik begin te lachen want we zouden allemaal de avond voor vertrek proberen wat te slapen we rijden immers weer in de nacht. Maar in de regel lukt dat dus niet , zo ook nu weer niet. Koffie vraag ik? Dat is niet tegen dovemans oren  en beide knikken. We zitten gezellig aan tafel en maken plannen voor de volgende dag. Na een uur besluiten we om naar René te rijden, en die is ook al klaarwakker. We zijn compleet en beginnen aan onze reis. Rob en Kees komen later op de vrijdag. Onderweg stoppen we een aantal keer om wat te eten en te roken want de sigaren zijn weer in overvloed aanwezig. Het eerste broodje ei komt uit het zakje waarop Herman gelijk reageert, wat een meur, niet in mijn auto, in mijn auto geen broodjes ei. De sfeer zit er gelijk goed in en we lachen hem uit. Ik geef hem ook een broodje en het is gelijk stil want nu staat hij zelf te genieten van mijn overheerlijke broodjes. Na het laten van wat veldtrompet geluidjes stappen we weer in en vervolgen onze weg.

dscn5329 dscn5332

Om vijf uur in de ochtend rijden we Frankrijk in en maken even tijd voor een sanitaire stop om 6 uur in de ochtend bij Dun sur Meuse. De zon komt net op en we rijden naar de Eglise Notre Dame De Bonne Garde. Het is een schitterende plek om over Dun sur Meuse uit te kijken. De spitsboogkerk uit de 14 de eeuw (geklasseerd als Historisch Monument in 1920) dat werd gebouwd te midden van de oude citadel van Dun-Haut en bevat twee monumentale beeldhouwwerken van Ipoustéguy “Mort de l’Evêque Neumann” en “Christ”.  http://www.patrimoine-du-nord-meusien.fr/dun-sur-meuse.html

We besluiten om naar Stenay te gaan om daar boodschappen te gaan doen voor het weekeind. Stenay 1914-1918. Vanaf het moment van de oorlogsverklaring op 4 augustus 1914 wordt Stenay grotendeels door het Franse leger verlaten, en ook het merendeel van de inwoners en burgerlijke autoriteiten verlaten de stad. Achter blijven enkele arbeidersfamilies en de Belgische en Franse vluchtelingen. De brandweer blaast de bruggen op over de Maas om de oprukkende troepen alsnog daar tot staan te brengen. De Duitsers komen vanuit het noorden, nadat ze daar verschillende dorpen brandend hebben achter gelaten.(Olizy) De bezetting van Stenay begint op 28 augustus 1914 en eindigt meer dan 4 jaar later op 9 november 1918. Het zijn de troepen van de 2e Amerikaanse divisie van het 5e corps die aan de bevolking van Stenay op 9 november 1918 de vrijheid teruggeven.

Der Kronprinz in Stenay

In September 1914 arriveert der Kronprinz in Stenay en zal er tot Februari 1918 verblijven. De Kronprinz installeert zijn hoofdkwartier in de “nieuwe” jongensschool in Stenay (zie de foto met het paard en hazewindhond voor de school. De school (in die periode nieuw gebouwd boven op de verdiepingen van het oude klooster) doet nog steeds dienst als school. Als woonhuis kiest hij het Chateau des Tilleuls (gebouwd in 1876) aan de noordkant van het provinciestadje. De kleine provinciestad verandert snel: er komt o.a. een Offiziersheim, een Kreisskommandantur, een Feldbuchhandlung der 5e Armee, een Kasino en een Hauptlazaret. Straatnamen veranderen er de stadspoort wordt Berliner Tor genoemd. Zie verder bij Stenay in oorlogstijd. Der kroonprins, altijd omringd door het geblaf en gehuil van zijn hazewindhonden, was vaak in Stenay en omgeving te zien, te paard zowel als in zijn auto. Deze had een speciale signaalhoorn. Bereed de prins een zwart paard, dan was hij gewoonlijk in een licht uniform gekleed, terwijl hij een donker uniform droeg als hij op zijn schimmel zat. Voor zijn soldaten had hij steeds sigaretten bij zich in een grote witte doos. Het volk noemde hem gewoonlijk “Zigomar”, terwijl de bourgeoisie hem met een boosaardige woordspeling de “clown-prins” noemde.

We komen een uur te vroeg aan bij de intermarche, alles is nog in diepe rust. We besluiten om daar maar te wachten tot de opening. We nemen weer plaats in de auto voor een powernap. Herman snurkt er op los en Henk ook maar door al die herrie lukt het mij en Rene niet om ook even de ogen te sluiten. Na een kwartier schrikt Herman wakker van zijn eigen gesnurk en springt uit de auto slaat met de deur zodat we allemaal opschrikken van deze actie. Wat ga je doen is onze eerste reactie, hij kijkt ons aan en na het laten van een veldtrompetje stommelt hij wat van ik kan toch niet slapen, waardoor wij weer in de lach schieten. Na een tijdje gaat de intermarche open en doen we voor het weekeind weer de boodschappen. We gaan op weg naar Romagne sous Montfaucon om onze bagage en boodschappen op te bergen in het Kippenhok bij La Gabrielle zo heet ons appartement waar we al jaren vertoeven. We worden weer hartelijk verwelkomt met koffie en er wordt weer een jaar bij gekletst.

Nadat alles is opgeruimd gaan we op pad richting de champagnestreek. Hier zijn we nog niet eerder geweest. Onderweg komen we langs de Duitse begraafplaats Sechault en besluiten om hier even te stoppen.

We gaan weer verder op weg naar het Amerikaanse monument Sommepy, onderweg komen we ook nog langs Monument aux morts des 170e et 174e RI (Sommepy-Tahure-51-Marne) waar we ook even een kijkje nemen.

naamloos

We komen na een tijdje aan bij het Blanc mont memorial. Maar voordat we het monument gaan bekijken wordt er eerst wat gegeten. Rene onze chef kok prepareert hier de bekende pain du stock.

dscn5384

Het Sommepy monument “Blanc Mont” staat op de top van de Blanc Mont bergkam, 3 mijl ten noorden van Sommepy in het departement van de Marne. De locatie is een voormalige Duitse observatiepost. Hier sneuvelden meer dan 6000 Amerikaanse soldaten. Ze zijn begraven op de begraafplaats van Romagne.  De plaats waar het monument staat werd na hevige gevechten op 3 oktober 1918 veroverd door de Amerikaanse 2e divisie.

Via een wenteltrap kan men de toren beklimmen en het platform bereiken vanwaar een mooi uitzicht naar het zuiden over het voormalige slagveld. De Duitsers hadden hier tevoren een observatiepost en hadden dus ongeveer hetzelfde zicht maar toen richting de Franse linies.
Op 3 oktober werd deze locatie, Mont Blanc ridge, door de 2e Amerikaanse divisie veroverd waarbij het  bijgestaan door Franse legereenheden. Kennelijk werden door de Duitsers pogingen ondernomen de locatie terug te veroveren maar de Amerikanen hielden stand  en op 10 oktober werd de 2e divisie ontzet door de 36e divisie.

 

          dscn5391

architect: Arthur Loomis Harmon, New York