Glans en roest uit WOI, sporen van Keizer en soldaat.
Glans en roest uit WOI, sporen van Keizer en soldaat.

Glans en roest uit WOI, sporen van Keizer en soldaat.

Glans en roest uit WOI, sporen van Keizer en soldaat’ Museum Huis Doorn. Vanaf 1976 struint Jean-Paul de Vries het gebied rondom Romagne-sous-Montfaucon af. Jean-Paul verzamelt alles wat er op de slagvelden en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog achterbleef: helmen, schoenen, naamplaatjes, foto’s van soldaten of hun familie, prikkeldraad, wapens, hulzen, borden, bestek, lege flessen et cetera. De achtergelaten spullen vertellen vergeten verhalen van jonge mensen die veelal op het slagveld omkwamen. Het zijn verhalen die niemand meer kent en die het verleden zeldzaam tastbaar maken.
Het materiaal van de slagvelden heeft soms decennia lang in de grond gezeten en toont de tand des tijds.  De collectie van Museum Huis Doorn, met de pracht en praal van ex-keizer Wilhelm II, vormt daarmee een contrast. Toch zijn beide musea  “Romagne 14-18” een erfenis van de Eerste Wereldoorlog.