Duitse en Franse begraafplaatsen “Noyers pont Maugis”
Duitse en Franse begraafplaatsen “Noyers pont Maugis”

Duitse en Franse begraafplaatsen “Noyers pont Maugis”

 

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge E.V. verzorgt in Frankrijk 192 Duitse oorlogsbegraafplaatsen met slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en 23 met slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Respectievelijk hebben hier 768.000 en 228.000 Duitse soldaten hun laatste rustplaats gevonden.
De oorlogsbegraafplaats van Noyers-Pont-Maugis bevindt zich op de heuvelrug ten westen van de Maas vlakbij de Belgische grens. De begraafplaats kijkt uit op het dal van de Maas en de Belgische Ardennen.
De Franse autoriteiten legden de begraafplaats in 1922 aan voor Duitse slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.
De Duitsers begroeven hier tussen 1940 en 1942 hun doden die in de omgeving van Sedan vielen bij de doorbraak van de Ardennen en de Maginotlinie in 1940. Later volgden er meer. Tegenwoordig rusten op de goed verzorgde begraafplaats 14.055 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 12.788 doden uit de Tweede Wereldoorlog. Op deze indrukwekkende en zeer goed onderhouden begraafplaats staat ook een kapelletje met een koperen dak – binnenin staat een standbeeld van een huilende vrouw.
Verderop staat nog een granieten kruis van 11 meter hoog en staat, op verzoek van de Duitse autoriteiten, gericht naar het oosten. Achter de Duitse begraafplaats ligt de Franse begraafplaats.