De Maginotlinie Fort Fermont
De Maginotlinie Fort Fermont

De Maginotlinie Fort Fermont

De Maginotlinie is ongetwijfeld de beroemdste verdedigingslinie van deze eeuw, maar ook de minst bekende. Na uw bezoek aan het fort Fermont begrijpt u beter hoe het werkelijk was en heeft u kennis gemaakt met de gebruikte technieken, de uitrusting en organisatie.

Een bezoek aan Fermont is eigenlijk een ontdekkingstocht die u, in meer dan twee uur, op 30 meter onder de grond in het hart van het werk brengt; buiten gekomen kunt u bij de gevechtsblokken nog steeds de sporen zien die de gevechten in 1940 hebben achtergelaten. Ondergronds is het voormalig munitiemagazijn dat gebruikt werd voor de opslag van munitie en explosieve.

In de kazerne en de elektrische centrale, met 4 motoren van 225 pk en generatoren kunt u zich een beeld vormen hoe de bemanning van 600 man leefde en werkte. Over een traject van ongeveer 1 kilometer brengt de elektrische trein u naar de voet van blok 4. Na een bezoek aan deze artillerie-kazemat komt u weer buiten. Bovengronds kunt u de andere gevechtsblokken zien, waaronder de nog werkende hefkoepel van blok 1. Daar wordt u verteld hoe het fort Fermont, ondanks aanvallen via de achterzijde, onder het bevel van kapitein Aubert standgehouden heeft tot aan de wapenstilstand in juni 1940.

Het voor de munitie-ingang gebouwde museum bezit een grote collectie wapens en uitrustingsstukken, die in hun originele opstelling staan opgesteld. Vooral de vijf hefkoepels zijn de moeite waard en de enige in Frankrijk die op een dergelijke manier aan de bezoekers getoond worden. Tenslotte is Fermont het gedenkteken dat opgericht is ter herinnering aan de troepen “overgeleverd aan de vijand zonder overwonnen te zijn” omdat de Maginotlinie stand hield tot aan de wapenstilstand van 25 juni 1940. Een bezoek aan Fermont betekent twee uur bezig zijn met het verleden…