Heckhoff Lager ( eerste hulp post )
Heckhoff Lager ( eerste hulp post )

Heckhoff Lager ( eerste hulp post )

Heckhoff Lager

La Mare-aux-Beufs
 
(Dept. Ardennes, regio Champagne-Ardenne)
 
Aan de rand van de westelijke Argonne, rakend aan de Champagnesector, kende het gehucht La Mare-aux-Beufs in oorlogstijd een zeer bedrijvige Duitse activiteit, en bevatte het inrichtingen van onder andere de 9. Landrwehr-Division. Deze divisie bezette in het omliggende gebied vanaf 1915 tot het eind van de oorlog deze stellingen.  Noordelijk gelegen was er het Heckhoff Lager. Dat lag op een bepaalde afstand tegenover het veldhospitaal, en bood zoals meestal in een Lager een ruim aantal voorzieningen.Het belangrijkste overblijfsel van dit Lager is het Pioniermonument dat bijna onvindbaar tussen het onderhout staat te verkommeren. Het draagt de typische Pioniersymbolen (houweel, zaag, hamer…) en het steenkapwerk is van hoog niveau.Verder kun je er nog een aantal gemetselde en gebetonneerde inrichtingen zien. Meer zuidelijk gelegen is er, moeilijk zichtbaar en diep verscholen in een groot talud, nog het grote betonnen complex dat als eerstehulppost dienst deed (Hauptuerbandplatz). Deze Hauptverbandplatz is mooi intact en bevat nog een interessant opschrift: ‘Glück Auf’ . Een Hauptverbandplatz moest voor de medische eenheden goed bereikbaar zijn en buiten het directe schootsveld van de frontlinie liggen. Daarenboven werd er ook gekozen voor goede verbindingen en de aanwezigheid van waterbronnen. Vandaar de ideale uitbouw in het talud, op korte afstand van de linies aan de westelijke rand van de Argonne en de dichte nabijheid van kleine waterlopen. Het Lager werd destijds ingericht door de 2. Landwehr-Pionier Kompagnie, die deel uitmaakte van de 9. Landwehr-Division.
 
Bron; het boek Verstild & Versteend van Wim Degrande en Patrick Goossens.