Monument Luzy-Saint-Martin.
Monument Luzy-Saint-Martin.

Monument Luzy-Saint-Martin.

luzy-st-martin-a3kaartgroot

Op de heuvelrug bevindt zich een groot Duits monument, opgericht in 1914, enkele grafstenen, en verderop de vrij bekende begraafplaats gebouwd rond een boom, waar zich enkele massagraven bevinden. Het grote monument is opgericht in 1914, toen de kroonprins zijn hoofdkwartier al in Stenay had. Herdacht worden de hevige gevechten om het dorp en de Maasovergang tussen 26 en 28 augustus 1914. De lijken van zowel de Franse als de Duitse soldaten werden begraven in enkele massagraven. De lichamen zijn inmiddels weggehaald en begraven in Brieulles; de monumenten zijn er nog (oorspronkelijk bevonden zich in Luzy ook nog drie andere Franse en Duitse begraafplaatsen, maar deze zijn compleet geruimd). De plek is vanuit het dorp aangegeven met bordjes, en de weg erheen is geasfalteerd. Bij het grote monument bevinden zich ook nog wat bankjes, vanwaar men het prachtige uitzicht over Luzy en de omgeving kan bekijken.

In 2014 is het massagraf gerestaureerd voor de komende 100 jarige herdenking.

luzy-st-martin-b3

Aan het begin rechts van het pad naar de Rotonde staat een gedenksteen. De tekst op de steen luidt (vertaald):

De gemeente Luzy-Saint-Martin en de Vrienden  van de veteranen van het 22e Marinekorps ter herinnering aan het 22e regiment van de koloniale infanterie die op 27 augustus 1914 vanuit deze bosrand aanviel in de richting van Luzy-Saint-Martin en het dorp om 13.30 u is binnengedrongen na 1128 van de  zijnen te hebben verloren oftewel 40% van de manschappen die hebben gevochten.

img_3230 55-luzy-st-martin-all