Het Sommepy monument “Blanc Mont”
Het Sommepy monument “Blanc Mont”

Het Sommepy monument “Blanc Mont”

blanc.mont.ridge

Het Sommepy monument “Blanc Mont” staat op de top van de Blanc Mont bergkam, 3 mijl ten noorden van Sommepy in het departement van de Marne. De locatie is een voormalige Duitse observatiepost. Hier sneuvelden meer dan 6000 Amerikaanse soldaten. Ze zijn begraven op de begraafplaats van Romagne.  De plaats waar het monument staat werd na hevige gevechten op 3 oktober 1918 veroverd door de Amerikaanse 2e divisie.

Via een wenteltrap kan men de toren beklimmen en het platform bereiken vanwaar een mooi uitzicht naar het zuiden over het voormalige slagveld. De Duitsers hadden hier tevoren een observatiepost en hadden dus ongeveer hetzelfde zicht maar toen richting de Franse linies.
Op 3 oktober werd deze locatie, Mont Blanc ridge, door de 2e Amerikaanse divisie veroverd waarbij het  bijgestaan door Franse legereenheden. Kennelijk werden door de Duitsers pogingen ondernomen de locatie terug te veroveren maar de Amerikanen hielden stand  en op 10 oktober werd de 2e divisie ontzet door de 36e divisie.

20160610_103635737_iOS

Architect: Arthur Loomis Harmon, New York