Saint Hilaire le Grand de Russische begraafplaats.
Saint Hilaire le Grand de Russische begraafplaats.

Saint Hilaire le Grand de Russische begraafplaats.

 

Saint Hilaire le Grand de Russische begraafplaats.

  a178

Deze kapel is gebouwd op de weg naar Aubérive dankzij een geldinzameling door de Russische Association du Souvenir du Corps Expéditionnaire (Vereniging ter nagedachtenis van het Russische Expeditieleger). Bij de kapel, beheerd door de Vereniging, ligt een kleine orthodoxe begraafplaats. Onder de Romeinse kruisen op de militaire begraafplaatsen liggen zo’n duizend Russische soldaten begraven die behoorden tot de twee brigades die kwamen vechten aan het Franse front vanaf 1916. Na de Oktoberrevolutie zijn de meeste van deze soldaten “vrijwillige arbeiders” geworden, terwijl de weigeraars naar kampen in Algerije werden gestuurd. Uiteindelijk hebben tweeduizend van hen verder gediend in de Marokkaanse divisie. Achter de Kapel en de begraafplaats werden door drie monniken Orthodoxe kluizenaarscellen gebouwd waar ze baden voor deze verbande zielen.

“Enfants de France, quand l’ennemi sera vaincu et quand vous pourrez librement cueillir des fleurs sur ces champs, souvenez-vous de nous, vos amis russes, et apportez-nous des fleurs”. “Kinderen van het Vaderland! Wanneer de vijand zal zijn verslagen en wanneer u vrijuit bloemen zult kunnen plukken in de velden, denk dan terug aan ons, uw Russische vrienden, en breng ons bloemen”. (monument van het 2de Regiment van het Russische Expeditiekorps, gelegen rechtover de begraafplaats.)

Lees hier het hele verhaal